Mijn naaimachine: Brother Innov-is 100

Brother innovis 100Mei 2015. Ik besluit dat ik een naaimachine wil, liefst zo snel mogelijk. Twee jaar ervoor had ik al eens even met de naaimachine van mama geprutst. Maar omdat de naaimachine van mama en ik zo’n 70 km uit elkaar wonen, werd dat geen succes. Met dat verwaarloosbare beetje naaiervaring ging ik op zoek. Op zoek naar iets waarvan ik nauwelijks iets vanaf wist. Jawel, een uitdaging noemen ze dat!

Nu, er wordt hier niets van enige waarde aangekocht zonder dat er uitgebreid research naar gedaan is. Research is zowaar mijn tweede naam. Google is dan enkele uren tot enkele dagen mijn beste vriend (afhankelijk van de waarde van de aankoop). Zo geschiede dat na een kleine week mijn kennis over naaimachines exponentieel was toegenomen. Goed voorbereid vertrok ik naar naaimachinewinkel Mertens in Melle en even later kwam ik, blij als een klein kind, thuis met mijn nieuwe aanwinst: een Brother Innov-is 100 Prime Edition. Je leest het goed, Prime Edition, dat kan niet slecht zijn he?

Nu, anderhalf jaar en ongeveer 40 kledingstukken later, voel ik me capabel genoeg om een deftige beoordeling te geven over mijn naaimachine. Heb ik mijn research goed gedaan en heb ik een goeie keuze gemaakt? Op deze vraag kan ik volmondig JAWEL antwoorden. Ik ben ongelooflijk tevreden met mijn Brother from another mother. Beste vrienden zijn we geworden! En ik vertel je nu wat ik er zo fijn aan vind:

 • Deze machine kan elke stof aan. Of toch elke stof waarmee ik tot nu toe al genaaid heb. Hij heeft een krachtige motor. Zes lagen mantelstof? Geen probleem, en nog netjes ook! Maar ook dunne, gladde stofjes transporteert hij met plezier en zonder ze op te eten. Ik geef toe, de zeldzame keren dat de machine mijn stof wilde eten, was omdat ik ze er niet netjes onder gelegd had.

Brother innovis 100

 • Dat de stof zo mooi getransporteerd wordt, heeft volgens mij ook iets te maken met de regelbare persvoetdruk. Dit is iets wat regelmatig aangepast wordt bij mij, naargelang de stof die ik gebruik.

Brother innovis 100

 • De halfautomatische draadinrijger, zeker geen overbodige luxe. Met het draadje de nummertjes volgen, hendeltje naar beneden en BAM, draad zit in de naald. Ben ik blij dat dit erop zit! Was dit niet zo geweest, dan zou ik waarschijnlijk altijd met dezelfde kleur garen naaien. Want een draadje in een naald rijgen is niet mijn sterkste vaardigheid.

Brother innovis 100

 • Door het liggend spoelhuis is de onderdraad in een oogwenk vervangen. Je legt het spoeltje gewoon in zijn huisje, draadje op zijn plaats en klepje toe. Waarschijnlijk is dit vooral een kwestie van gewoonte en doen anderen het met een verticaal spoelhuis even snel. Maar ik ben er blij mee!

 • De naaimachine heeft 30 gemakkelijk bereikbare steken. Met één of twee drukken op de knop heb je snel je steek naar wens. Het aantal steken is natuurlijk vooral een persoonlijke voorkeur. Decoratieve steken en letters borduren zeggen mij niets, dus ik heb meer dan genoeg aan de steken die erop zitten. Hij heeft tevens een fijne locksteek met bijhorend lockvoetje waar ik lang mee gewerkt heb.

Brother innovis 100

 • De verstelbare naald maakt precisiewerkjes kinderspel! Niet altijd natuurlijk, maar het helpt. De naald kan per halve millimeter verplaatst worden, wat je een hoop gepruts en/of giswerk kan besparen.

Brother innovis 100

 • Ik zou het bijna vergeten, de oh-zo-handige automatische aan- en afhechter in combinatie met de automatische draadafsnijder. Met één druk op de knop wordt afgehecht en de draad afgesneden. Vanaf je terug begint te naaien hecht hij automatisch aan. Naaien voor luie mensen zegt u? No way, naaien voor efficiënte mensen noem ik het! 
 • Ook heel fijn vind ik de regelbare snelheid. Met een schuivertje kun je de snelheid van heel traag tot heel snel instellen. Daarnaast reageert de pedaal erg goed. Graag traag of eerder een zware voet? Voor ieder wat wils.

Brother innovis 100

 • Als laatste wil ik nog graag de automatische knoopsgatfunctie een kleine eer toekennen. Je kan kiezen uit zes verschillende knoopsgaten. De knoop krijgt een plaatsje op de voet en dan is het enkel een kwestie van positioneren en de pedaal indrukken. Het perfect op maat gemaakte knoopsgat verschijnt vanzelf. Als dat niet handig is!

Brother innovis 100

Ik denk dat het duidelijk is dat ik erg enthousiast ben over mijn machine. Hij heeft me tot nu toe nog nooit in de steek gelaten en doet (zo goed als) altijd netjes wat ik van hem verlang. Als er iets niet goed gaat, komt het hoogstwaarschijnlijk door mijn onkunde. Ik geef wel toe dat ik amper op andere naaimachines genaaid heb en dus moeilijk kan vergelijken, maar het feit dat ik geen behoefte heb om vreemd te gaan met een andere naaimachine zegt voor mij genoeg.

Ben je benieuwd naar wat mijn Brother en ik samen al verwezenlijkt hebben? Kijk dan zeker eens rond op deze blog! Alle kledingstukken hebben wij samen gecreëerd.

11 reacties op “Mijn naaimachine: Brother Innov-is 100”

 1. Heerlijk machientje toch! Ik heb hem ook sinds december 2015, en ik ben nog steeds verliefd… Ook ik schreef een review op https://girlsinuniformblog.com/2016/10/17/mijn-brother-innovis-100-op-rapport/

 2. Beste,
  Wat een mooi verhaal dat een beetje op.de mijn lijkt !
  Meer dan 30 jaar geleden kreeg ik bij de geboorte van mijn zoon een mooi Singer naaimachine, van mijn grootvader cadeau. Na enkele tijden, door tijdgebrek met een gezin van 4 is de machine lang in de kast gebleven !
  Onlangs werd ik Omi, en dat was voor mij tijd om de
  Achine uit de stof te halen ! Jammer genoeg, werkte die niet meer zoals vroeger, groot onderhoud laten doen maar toch ging het niet meer !
  Na veel wikken en wegen besloot ik om een nieuw machine aan te schaffen, het is bij mij een Brother Innov Is F400 geworden !
  En wat ben ik blij, denkentjes, slabbetjes, broekjes, truitjes….
  Nieuw hobby en blij gezichtjes ….happy !

  1. Leuk dat je je hobby teruggevonden hebt!
   Je machine lijkt inderdaad wat op de mijne, ik kan me inbeelden dat je er heel veel plezier aan hebt. Ik wens je in ieder geval nog heel veel naaigenot toe ermee 😉

 3. Ik heb dezelfde machine en ben er ook erg blij mee.
  Er wordt vanalles mee gemaakt: kleren voor mezelf, kleren voor mijn kinderen, kleertjes voor mijn allerliefste kleinkind (aaaah schattig), en ik was zelfs met een winkeltje met spulletjes voor pasgeborenen begonnen. Maar toen werd ik ziek, en ligt dat stil. En nu naai ik nog wel, maar aan een héél rustig tempo.
  Kijk maar eens op mijn blog!

  1. Spijtig dat je je hobby even op een lager pitje hebt moeten zetten.
   Ik wens je in ieder geval heel veel beterschap toe (zag op je blog hoe serieus het is) en hopelijk kan je snel terug uitgebreid aan de slag met die fantastische naaimachine! 🙂

 4. Ook ik naai op deze machine van hetzelfde merk en ook bij dezelfde winkel gekocht . Borduren doe ik ook maar dan wel op professionel voor particulier en winkels maar ook van brother. Dat merk is buiten gewoon heel goed

 5. Ik ben jaloers! 🙂 Ik had hetzelfde: ik wilde ook opeens een naaimachine en die van mijn moeder was te ver weg… Maar omdat ik niet zeker wist of dit een ‘echte’ hobby zou worden, ben ik vooral voor goedkoop maar wel degelijk gegaan. Mijn machientje is een vrij eenvoudige Singer, gekocht voor een klein prijsje bij de Lidl. Maar nu ik je review lees mis ik toch wel veel functionaliteiten!

  Maar ik heb mijn oog ook al gevestigd op toch een lockmachine… Ik denk dat ik daar zoveel tijd mee zal besparen!

  1. Ik heb met mijn machine inderdaad een groot risico genomen, maar gelukkig is het meer dan positief afgelopen. Als je nu voelt dat je naaimachine nog genoeg kan voor jou, zou ik zeker voor een overlock gaan! Werk niet alleen veel sneller, maar de afwerking ziet er meteen zoveel beter en netter uit. Ik heb nog geen seconde spijt gehad de aankoop van de mijne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *