Een twijfelbroek

plooibroek knipmodeVorige week trad ik uit mijn comfortzone met een kokerrok, deze week doe ik dat met een plooibroek. 

Broeken shoppen, altijd opnieuw een hele klus. Ik heb er een bloedhekel aan. Tot nu toe heb ik nog steeds geen broek gevonden die me als gegoten zit. Altijd hetzelfde probleem: achteraan staan ze open en trekt de tailleband omlaag. Daarbij zakken ze ook nog eens af. Geen lachertje. Ik weet waar het aan ligt, een holle rug en een bol achterwerk dat niet voldoet aan de standaardproporties. Waarom naai je dan zelf je broeken niet? Een veel gehoorde vraag. Wel, ik zal je zeggen waarom. Ik heb een beetje schrik. Niet van het naaien zelf, maar van het creëren van een perfecte pasvorm, van het op maat maken. Ik weet dat het een werk van lange adem zal zijn, met veel aanpassingen, testversies en vooral frustraties. En daar zie ik een beetje tegenop. Om precies die reden heb je op deze blog nog geen broeken zien verschijnen. Dus, bij deze een ware primeur!

Laatst paste ik in een winkel een broek die ik wel leuk vond staan bij anderen, maar niet meteen bij mezelf vond passen. Ze stond verrassend leuk, maar het hierboven geschreven pasprobleem stak uiteraard weer de kop op. In een moedige vlaag besloot ik de broek dan maar zelf te maken. Het was een losser model, dat zou me toch nog wel lukken zeker? Ik vond een gelijkaardig patroon en ging aan de slag. Om het pasprobleem te verhelpen deed ik een full butt adjustment op het patroon. Jawel, een aanpassing voor het vollere achterwerk. Benieuwd hoe dat zou uitdraaien!

De eerste pasbeurt was teleurstellend. Hoewel ik netjes de maattabel gevolgd had, was de broek veel te groot. Precies een zak. Ik nam de zijnaden dus 1 cm in. Dit hielp een beetje, maar de broek viel raar. Ik zette mijn machine op de grootste steeklengte en legde alvast mijn tornmesje klaar. Proberen, lostornen, proberen, lostornen, … Tot ik ietwat tevreden was, maar vooral tot ik niet meer wist hoe het nog beter kon. Met andere woorden, ik heb er het beste van gemaakt. Ik geloof dat ik ook wat te enthousiast geweest ben met de full butt adjustment, want daar heb ik ook weer wat mogen innemen. Maar, ik heb alvast geen probleem met een gapende of afzakkende achterkant. Dat alleen is al een hele overwinning!

Toch werd het een twijfelbroek. Ik stond een half uur voor de spiegel vol twijfels. Twijfel over het model. Is dit wel iets voor mij? Twijfel over de pasvorm. Worden mijn heupen niet te hard geaccentueerd? Valt de stof wel mooi? Twijfel over combineren. Waarmee combineer je dit in godsnaam? Welke shirt past hierboven? Welke schoenen (zie foto’s) doe ik aan?

Ondanks de vele twijfels vind ik de broek wel leuk geworden. Of hij veel gedragen zal worden, dat zal zichzelf uitwijzen. Ik ben alvast benieuwd naar jullie ongezouten mening over dit twijfelgeval!

plooibroek knipmodeplooibroek knipmode plooibroek knipmode plooibroek knipmode

Patroon: Knipmode (met gewone zakken in plaats van zakken in de zijnaad)
Stof: Gabardine van Stof Op Zolder

36 reacties op “Een twijfelbroek”

 1. Nu ik vind het je erg goed staan en ook mooi
  Dus geen twijfel meer en je volgende broek is in aantocht weet ik zeker en gewoon veranderen wat jij niet goed vind

 2. heel mooi! ik vind persoonlijk dat die elastiek niet zo heel mooi is, maar dat kan je eventueel verbergen natuurlijk door er je t-shirt over te hangen of een riempje ofzo
  maar dat is uiteraard puur persoonlijk
  chapeau dat je het gedurfd hebt, ik durf het ook niet, bij mij zijn mijn kuiten het probleem trouwens voor broeken

  1. Dankje! Ik vond de elastiek ook raar in het begin, maar de shirt over de broek vond ik niet zo mooi. Op den duur begon ik toch te wennen aan de elastiek en nu stoor ik mij er niet meer aan :p Op dezelfde site waar ik de full butt adjustment (link in artikel) gehaald heb, vind je oplossingen voor alle broek-pas gerelateerde problemen, heel handig! Gewoon eens proberen zou ik zeggen!

 3. Een super toffe broek! Met mooie combinaties. De rekker vind ik zelf geen probleem, zo is ie toch wat sportiever. Zelf ben ik er al een tijdje naar op zoek, maar vind ook geen geschikt model in de winkel. Waar heb jij het patroon vandaan?

 4. Zeker eentje om te dragen, niet in je kast laten hangen! De combinatie met de pumps vind ik het meest geslaagd, dat maakt je broek ook extra feestelijk. En omdat die in hetzelfde blauw zijn als je broek, gaat de aandacht naar je lange benen en minder naar je heupen.

 5. mooi model en het staat je goed! ikzelf heb ook altijd twijfels over broeken. Ik ben wel fan van de Hudson Pants voor volwassen. past het beste tot nu toe. Ik heb hem zelf altijd al gemaakt in niet (of heel licht) rekbare stof zoals crepe, viscose. De madeline trousers heb ik ook al gemaakt. maar ik blijf wel zoeken naar de perfecte broek, maar die bestaat misschien niet 🙂

  1. Beide ook leuke modellen! De Madeline kende ik nog niet en ga ik zeker onthouden. Ooit hoop ik toch een patroon te vinden / aan te passen voor de perfecte broek, maar daar moet ik eerst nog wat moed voor verzamelen 😉

 6. Staat je super!
  Ik heb een beetje hetzelfde rug/heup probleem dan jij 😉
  Laatst kocht ik een gelijkaardige broek die achteraan ook een beetje ‘zakt’.
  In de gekochte broek zit een koordje + een elastiek en dat helpt al een beetje.
  Maar misschien moet ik me gewoon net zoals jij wagen aan een zelfgemaakt exemplaar.
  Maar eerst, veeeeeeel moed bij elkaar rapen 😉

  1. Dankje 🙂 Zeker eens proberen! En vooral niet opgeven als de eerste pasbeurt een ramp is en de aanpassingen niet meteen werken. Ik had de mijne bijna buiten gesmeten :p Uren ben ik bezig geweest met aanpassingen, maar nu des te tevreden!

 7. Om precies dezelfde redenen zou ik ook broeken moeten maken…. Ik ben met culottes begonnen, met dezelfde gedachtengang: een wijdvallende broek steekt niet zo nauw 😉
  Hij staat je goed hoor deze broek! Voor mezelf heb ik nooit aan dit type broek kunnen wennen. Zo af en toe probeer ik er één en kom altijd tot de conclusie dat mijn benen nog korter lijken en mijn heupen nog breder….

  1. Dankje! Daar had ik ook echt schrik voor, dat die broek de nadruk op mijn heupen zou leggen, maar ik vind het gelukkig goed meevallen. Mijn ultieme doel is zelf een perfect zittende skinny-jeans maken ? Maar daar ga ik eerst nog hopen moed voor moeten verzamelen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *