Een Cardamome jurk met kruiden

cardamome dressVorige zomer heb ik niet zo veel genaaid. Wat resulteerde in een gebrek aan zomerjurkjes in mijn garderobe. Daar moest wat aan gedaan worden, dus ik ging op zoek naar enkele leuke modelletjes om te maken. 

Ik bestelde twee prachtige patronen van Deer and Doe.  Nog geen week later zaten ze in mijn bus. Ik besloot de andere naaiprojecten op de wachtlijst even aan de kant te schuiven en voorrang te geven aan de Cardamome jurk. Want wat is ie mooi!

cardamome dress

Over het stofje moest ik ook niet lang nadenken. Ik had nog zo’n superzachte en soepele viscose rayon liggen van See you at six met de zeer toepasselijke naam Herbs – omdat cardamome een herb (kruid) is, jawel. Even was er een licht paniekgevoel aangezien ik maar 1,6 meter had van het stofje en het patroon 2,3 voorschreef. Maar na wat nameten kwam de grote geruststelling dat het wel zou lukken. En dat deed het ook, yes!

Het was de eerste keer dat ik iets maakte van Deer and Doe, en de eerste keer ben ik altijd voorzichtig met de maten. Goed nameten en nog eens, en nog eens. Ik twijfelde tussen twee maten en nam uiteindelijk de kleinste, want het is een vrij los model. De maat bleek gelukkig perfect te zijn!

Het is een jurkje met veel leuke details, maar dat wil ook zeggen dat er vrij veel werk in kruipt. Dat geeft niet, een uitdaging mag ook eens. Eén van die leuke details is de gesmockte tailleband. Smocken, iets wat ik nog nooit gedaan had. In de handleiding staat beschreven dat je rekbaar garen moet uitrekken over de taille heen en dat moet vastzetten met een zig-zag. In de naaiwinkel raadden ze me echter aan om de elastiek op mijn spoel te steken en zo te smocken. Ik wilde daar toch wat meer over weten eer ik de techniek toepaste op het stofje waar geen reserve van had. Ik raadpleegde mijn vriend Google en kwam algauw tegen dat smocken op een machine met liggende spoel geen evidentie is. Met het kleine proeflapje dat ik nog uit de stof kreeg, ging ik aan de slag met het eenvoudigste trucje dat internet me bood. Geen resultaat, niks smock. Voor ik overging naar drastischere maatregelen, zoals aan vijsjes draaien van het spoelhuis, besloot ik toch maar eens gewoon te naaien, zonder enige trucjes en aanpassingen. Komt daar wel geen prachtige smock tevoorschijn zeker. Mijn machine met liggende spoel kan het wél!

Ik ben zo ongelooflijk blij met het resultaat. De combinatie van patroon en stof is volgens mij perfect. En die witte paspel en parelmoeren drukknoopjes maken het af. Deer and Doe heeft er alvast een tevreden klant bij!

cardamome jurk

cardamome dress

cardamome dress

cardamome dress

cardamome dress

cardamome dress

Stof: Stop op zolder (Herbs van See you at six)
Patroon: Cardamome jurk van Deer and Doe

12 reacties op “Een Cardamome jurk met kruiden”

    1. Dankje! Hopelijk krijg je je machine ook aan het smocken. Ik heb de elastiek met de hand op de spoel gedaan en genaaid met een standaard rechte steek. Had niet verwacht dat het zo gemakkelijk zou gaan met mijn machine, ik had zelfs al een plan-b klaar ?

  1. Woaw, heel mooi! Knap gemaakt! Het smocken is goed gelukt, en ook de rest van de vele details. Technisch een heel mooi afgewerkte jurk. Daar mag je super trots op zijn.

    1. Dankjewel! Ik heb nu en dan toch mijn tornmesje erbij moeten halen om alles zo mooi afgewerkt te krijgen. Maar het was een heel leuk project en de jurk zal ook stiekem met heel veel trots gedragen worden ☺️

    1. Dankje! Dat is helemaal waar, ik vind het altijd leuk om de gemakkelijke projecten eens af te wisselen met iets nieuws en uitdagends, zo blijven we bijleren. En smocken is inderdaad een beetje als toveren, wat een leuke vergelijking! Ik ben er ook helemaal fan van na dit project.

  2. Zoals jij een machine hebt daar kun je alles mee hoor, je jurk staat je beeldig!!!!!!
    Ben benieuwt je er mee te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *